Šri Činmoj

Svi smo mi deo velike svetske porodice.Zajedno, kao braća i sestre hodamo putem večnosti, ka zlatnoj zori sutrašnjice.

Šri Činmoj

Šri Činmoj (1931 – 2007) je savremeni duhovni Učitelj koji je svoj zivot posvetio tome da inspiriše i služi one koji traže dublji  smisao postojanja i da se postigne sklad među ljudima raznih nacija, vera i kultura. Podučavajući meditaciji, držeći predavanja i pišući brojne knjige, kao i sopstvenim životom posvećenim služenju čovečanstvu, nastojao je da inspiriše druge da krenu unutrašnjim putem koji vodi miru i ispunjenju

Biografija

Rođen kao Činmoj Kumar Goš  1931. godine u seocetu Šakpura u Istočnom Bengalu (danas Bangladeš), Šri Činmoj je bio najmlađe od sedmoro dece. Posle smrti oba roditelja, 12-godišnji Činmoj je 1944.godine stupio u Šri Aurobindov ašram, duhovnu zajednicu u blizini Pondičerija. Njegov život intenzivne duhovne prakse sastojao se od meditacije i po 14 sati dnevno, uporedo sa pisanjem poezije, eseja, nesebičnim služenjem i bavljenjem atletikom. Još kao tinejdžer imao je niz dubokih duhovnih iskustava i postigao duhovno ostvarenje. Ostao je u ašramu dvadeset godina, produbljujući i proširujući svoje ostvarenje, a 1964. godine došao je u Njujork da bi svoje unutrašnje bogatstvo podelio sa iskrenim tragaocima.

Tokom svog boravka na Zapadu, napisao je preko 1500 knjiga, komponovao oko 22000 muzičkih kompozicija i naslikao na stotine hiljada slika. Osnovao je najveću sportsko-humanitarnu manifestaciju posvećenu skladu u svetu, Trku mira. Na inicijativu tadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija, U Tanta, Šri Činmoj je 1974. počeo da održava meditacije posvećene svetskom skladu u sedištu UN u Njujorku, što je nastavio do kraja života.

Šri Činmoj nastavlja da služi kao duhovni vodič svojim učenicima u preko 300 centara širom sveta. On nadahnjuje i uči svoje učenike u unutrašnjem svetu i uzdiže njihovu svest ne samo više nego što bi mogli da očekuju, već više nego što mogu i da zamisle.