Meditacija

Updated

Meditacija je kao spuštanje na dno mora, gde je sve mirno i tiho.Na površini mora može biti mnoštvo talasa, ali to ne utiče na more ispod njih. U svojim najdubljim dubinama more je sama tišina

.Kad počnemo da meditiramo, najpre pokušavamo da dosegnemo svoje unutrašnje biće, svoje pravo biće – to jest, dno mora. Tada, kad iz spoljašnjeg sveta naiđu talasi, to ne utiče na nas. Strah, sumnja, briga isav zemaljski metež prosto nestaju, jer je u nama postojan mir. Misli ne mogu da nas dotaknu, jer nam je um potpuni mir, potpuna tišina, potpuno jedinstvo.Kao ribe u moru, one skakuću i plivaju, ali ne ostavljaju nikakav trag.Kada smo u svojoj najvišoj meditaciji, osećamo da smo more, ali morska stvorenja ne mogu da nas uznemire. Osećamo da smo nebo, i sve ptice koje proleću ne mogu da nas uznemire. Naš um je nebo, a naše srce je beskrajno more.

INSPIRACIJE ZA MEDITACIJU

KAKO POVEĆATI SPOSOBNOST  ZA MEDITACIJU

Onog trenutka kada počnemo da cenimo dobrobiti koje dobijamo od meditacije tada obično počnemo i da težimo ka tome da povećamo svoju sposobnost meditiranja. Ponekad dosegnemo određenu visinu ili dubinu u meditaciji ali nalazimo da taj napredak ne zadovoljava našu unutrašnju glad za više svetlosti, mira i blaženstva.

Jedan od navažnijih faktora u povećanju naše sposobnosti da meditiramo je samoprevazilaženje u drugim aspektima  života. Pozitivne promene u ishrani, zdravlju, prijateljstvima, odnosu sa kolegama, porodičnim odnosima  i u samodisciplini, povećavaju našu prijemčivost za  mir i svetlost u meditaciji. Postavljanje i dostizanje manjih ciljeva u jednom aspektu života doprinosi našem samopouzdanju i inspiraciji da učinimo isto i u svemu ostalom što radimo. Jedan aforizam Šri Činmoja kaže:

Samoprevazilaženje znači proširenje sebe u svakom pogledu.*  

Na ovaj način naš spoljašnji život postaje više dinamičan i usmeren, pomažući nam da se otvorimo za uzvišenije energije iznutra. Fokus i koncetracija se povećavaju, iznoseći na površinu našu prirodnu intuiciju i vodeći nas ka iskustvima od kojih dobijamo dublje zadovoljstvo.

Jedna od najboljih osobina na koju se možemo fokusirati i koju možemo iznutra uvećati je zahvalnost. Ako uvećamo zahvalnost za nešto ili za sve u našim životima tada se takođe uvećava i naše jedinstvo, čistota, poniznost, iskrenost i svesnost izvan nas samih. Šri Činmoj piše:

“U duhovnom životu postoji naročit način kako da uvećamo našu sposobnost svakog dana, svakog sata, svake minute. To se može učiniti pomoću zahvalnosti. Kada ponudimo našu duševnu zahvalnost Bogu, naša sposobnost primanja se istog časa uvećava. Naša prijemčivost je kao posuda. Ova posuda se može uvećati. Prirodno, što je posuda veća to će biti u stanju da čuva više Božije Svetlosti i Blaženstva. “ *

Jednom kada dosegnemo viši stupanj meditacije vrata  napretka se širom otvaraju u svakom aspektu našeg života iznova stvarajući uslove da se još više otvorimo za svetlost iznutra.

*Citati Šri Činmoja iz : Sedamdeset Sedam Hiljada Stabala Služenja, deo 18 i Latice Moje Ruže, deo 4.


NAPETI DOK VOZITE?

Da li je autoput zapravo mesto za predah?

Putuj unutrašnjim autoputem. Udahni jednom duboko.  Ma, udahni dva ili tri puta!  Udahni duboko kroz nos i potpuno izdahni kroz usta. Neka svaki dah postane opušteniji i opušteniji do momenta kad više ne praviš razliku između udaha i izdaha.

Opusti se. Kao da hodaš bos po plaži, oseti kako talasi dolaze i prolaze između tvojih prstiju. Na isti način usredsredi se na svoj dah i neka te on umiri. Kako moćan, kako umirujući je dah.  Kako u potpunosti ispira sve naše frustracije, sav bes i tugu. Kao plima, dah odnosi sve i ostavlja iza sebe samo blistavi mir.


OSMISLITE SVOJU PRAKSU MEDITACIJE

Postoji samo jedan pravi način da postanemo bolji u meditaciji i da dobijemo više koristi od nje a to je kroz redovno i ’uvek i u isto vreme’ vežbanje. Prečice ne postoje.

Evo nekih sugestija koje će vam pomoći da uvrstite svakodnevno praktikovanje meditacije u vaš preokupiran život.

 1. Izaberite dobro vreme – odmah ujutru – gde možete izdvojiti 15 minuta da budete mirni i tihi. Budite realni, izaberite vreme kada zaista možete ustati i dati svoj maksimum – svaki dan. Da, to uključuje i nedelju.
 2. Namestite lepo mesto gde ćete vežbati meditaciju. Aranžirajte cveće i sveće. Stavite sliku neke prirode, nešto široko i prelepo, ili sliku duhovnog učitelja. Držite nekoliko inspirativnih i duhovnih knjiga u blizini, po mogućstvu napisanih od pravog duhovnog učitelja. Namestite ozvučenje sa kojeg možete slušati duhovnu muziku. Napravite svetilište u kome ćete želeti da provodite svoje vreme. Ovo mesto koristite samo za vašu meditaciju, duhovno čitanje i promišljanje.
 3. Istuširajte se ili se bar umijte i nosite čistu, svetlu i komotnu odeću kada vežbate meditaciju.

Ova tri važna koraka stvaraju ambijent koji vam može pomoći da dobijete više ispunjujućih unutrašnjih iskustava.  U nastavku teksta naći ćete opis dobre jutarnje rutine. Odlaženje na grupne meditacije i čitanje duhovnih knjiga mogu vam dati neke od tehnika koje možete vežbati dok ste na samom početku i učite kako da smirite um i meditirate srcem.

Vežba:

 1. Nežno zatvorite oči. Usmerite svu svoju pažnju na dah. Primetite da li je plitak ili dubok. Da li je ubrzan i neprirodan ili je lagan i opušten?
 2. Počnite da usporavate svoj dah. Radite na tome da ispunite i ispraznite cela  pluća. Koncentrišite se da ispunite donji deo pluća tako što ćete raširiti svoj stomak, a zatim ispunite gornji deo pluća tako što ćete raširiti gornji deo vašeg grudnog koša i zadnjih rebara.
 3. Da bi ste bili sigurni da ste potpuno izdahnuli skupite gornji deo vašeg grudnog koša prazneći taj deo pluća a zatim zgrčite stomak tako što ćete uvući pupak ka kičmi. Zamislite da vas ovakvo disanje čisti od nagomilanih tenzija i stresa. Ponavljajte korake 2 i 3 najmanje 5 minuta.
 4. Sada obratite pažnju na celo vaše telo i svesno opustite sve mišićne grupe počev od malih mišića na vašem licu, pozadi glave i vrata. U ritmu svakog udaha i izdaha izaberite grupu mišića ili deo vašeg tela koji ćete opustiti i osloboditi napetosti. Od vašeg lica i glave idite niže ka vratu, ramenima, grudima i tako dalje, sve do prstiju na nogama.
 5. Nežno otvorite oči onoliko koliko je potrebno da svetlost dopre do njih. Zadržite pogled na plamenu sveće ili na cvetu koji imate ispred sebe.  Ne razmišljajte ni o čemu, samo dozvolite da vam pažnja bude fokusirana na objekat koji je pred vama.
 6. Osetite da udišete osobenost i suštinu plamena sveće – svetlost ili cveta – lepotu! Sa svakim udahom osetite da ta osobina ulazi u vas.
 7. Nakon 3-4 minuta nežno zatvorite oči i zamislite plamen sveće ili cvet unutar vašeg srca. Osetite da kvalitet svetlosti ili lepote obasjava čitavo vaše biće.
 8. Završite vežbu polako mantrajući 7 puta duhovni kvalitet koji biste želeli da povećate u svom životu i ponudite ga svetu oko sebe. Evo  nekih sugestija „Mir“ „Svetlost“ „Lepota“ „Ljubav“ „Radost“.

Možete se pridružiti našim nedeljnim kursevima ukoliko želite da naučite kako da proširite i ojačate svoje praktikovanje meditacije.